Doppresenter i olika länder

Förra veckan gick jag ut i Paris och skulle handla doppresenter, och när jag letade efter den perfekta dopgåvan, insåg jag att det fanns några mindre skillnader mellan den svenska traditionen och den franska. Detta ledde till att mina tankar börjar spinna iväg, och jag undrade ”Är det annorlunda doppresenter för varje land?” Och ”Är traditionerna men dop föränderliga med tiden?” I detta blogginlägget ska vi försöka se skillnaderna på doppresenter i olika länder.  

Vi börjar med de traditionella. I Frankrike är det vanligt att ett barn får ett dopsmycke eller ett armband från sin gudfader och gudmor.  I Sverige är dopskedar väldigt vanliga. I Frankrike presenteras traditionella dopsmycken främst med ett helgon eller med Jungfru Maria.  Sådana dopsmycken kan antingen vara sterlingsilver, vitt eller gult guld, med tanke på att guldet är mer hållbart för smycken är det också det föredragna alternativet.

I England är de mest traditionella dopgåvorna silver föremål som silverskedar, äggkoppar, muggar, skallror och servettringar och om barnet är tillräckligt ungt så är sängkläder ett bra alternativ.

I Spanien är en av traditionerna att erbjuda dopklänning till barnet.

Alla dessa dopgåvor är populära eftersom de kan anpassas: silver kan graveras med barnets initialer, ett datum eller till och med ett specifikt budskap.

Det enda råd vi vill ge dig om du väljer bland traditionella doppresenter är att personifiera objektet med gravyr.

Hur vi ser på ett barns dop har förändrats genom åren så uppenbarligen har traditionerna förändrats och folk tenderar att numera leta efter mer praktiska doppresenter. Barn döps även när de är äldre (ursprungligen skulle de döpas när de bara var några månader gamla). Därför måste även vi anpassa oss och ibland vara mer fantasifulla när vi tänker på barnets ålder. 

Sparbössor är mycket populära, även fast vi lever i en digitaliserad värld: sterling silver graveras för att ge en personlig prägel. Fotoramar i silver anses vara smakfulla, mångsidiga och aldrig falla ur modet. Fotoramar är enligt min uppfattning ett mycket bra doppresenttips eftersom förutom att vara personligt graverad så kan du även inkludera en bild, vad du än vill och göra doppresenten till en tankeväckande present

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*